Vrhunska maslinova ulja, edukacija, zabava, gastronomija, susreti ...

11DMMUa dan2_degustacija_jela_mladiPrepoznajući vrijednost i važnost očuvanja maslinovog ulja kao autohtonog brenda, Grad Vodnjan postiže odlične rezultate u organizaciji i posjećenosti ovogodišnje manifestacije koja promovira korištenje vrhunskog proizvoda - mladog maslinovog ulja.

Dani mladog maslinovog ulja postaju jedan od najposjećenijih događaja šire regije koji okuplja maslinare, proizvođače maslinovog ulja, a ove godine predstavili su se gosti iz Italije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Vodnjan  je danas vrlo važan za maslinarstvo te je postao prepoznatljiv jer se izdvaja po tradiciji proizvodnje maslinovih ulja, njihovoj kvaliteti te razvoju tehnologije. Posebno je važna edukacija potrošača. Oni su mogli degustirati i kušati, uz stručno vodstvo profesionalnih kušača iz Rovinja i Vodnjana, na Oil Baru veliki broj maslinova ulja te naučiti prepoznavati njihove karakteristike, mirise, okuse. No ono što ova manifestacije ujedno donosi je degustiranje brojnih jela spojena s mladim maslinovim uljem koji tada bivaju povezani na nove načine eksperimentiranjem u suvremenoj te tradicionalnoj kuhinji.

Manifestacija u Vodnjanu je definitivno mjesto za stvaranje novih poslovnih prilika i razvoj novih ideja, mjesto susreta, stručnih te informativnih edukacija, ujedno je mjesto za razonodu  te uživanje cijele obitelji.

U edukativnom dijelu za maslinare, ove su godine održana predavanja na razne teme. U subotu od 16 do 19 sati u Domu mladih održana su sljedeća predavanja: prof.dr.sc. Đani Benčić predstavio je temu „Značaj oznake izvornosti Istarskog  ekstra djevičanskog maslinovog ulja„, a zatim je uslijedilo predstavljanje LAG-a „Južna Istra“, Subotnji blok predavanja završio je predavač Ivan Ciprijan, iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske koji je govorio o, „Programu ruralnog razvoja RH“. Za nedjelju je bio spreman drugi blok predstavljanja raznih tema. Prva je svoju prezentaciju iznijela dr.sc. Karolina Brkić Bubola na temu "Trajnost i kvaliteta filtriranih djevičanskih maslinovih ulja tijekom skladištenja", a zatim dvije kolegice, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Dolores Belić, dipl.ing.agr. iz tvrtke SKINK d.o.o. koje su govorile o "Mogućnosti i prednosti korištenja ekološkog maslinovog ulja". Za sam kraj, Edi Družetić, dipl.ing.agr. i Franko Raguž, dipl.ing.agr. govorili su o temi "Aktualnosti u maslinarstvu južne Istre“.

11DMMUa dan2_degustacija_ulja_oil_barOno što neminovno potvrđuje važnost ove manifestacije jesu brojke koje se svake godine povećavaju, potvrđuju te kvaliteta koja raste, i to u svim segmentima. Naime, kroz veliki šator manifestacije prošlo je oko 20.000 ljubitelja maslinovog ulja ili svega što se pod šatorom od 1600 m² može isprobati, doživjeti, pomirisati i uživati. 11. Dani mladog maslinovog ulja okupili su više od  100 izlagača, proizvođača maslinovog ulja, ali i brojnih drugih delicija koje se idealno sljubljuju s maslinovim uljem.

Brojke nadasve potvrđuju važnost ulaganja u ovakve manifestacije jer se direktno ili indirektno uloženo vraća i vraćat će se. Tako je manifestacija 2005. imala šator od 400 m2, a 2015. godine postavlja se šator od 1600m2. Prve 2005. godine proizvodnja maslinovog ulja na području Vodnjanštine iznosila je 100 do 120 tona, a danas, 2015. godine proizvodnja maslinovog ulja doseže više od 400 tona. Prije deset godina bilo je posađeno oko 150.000 stabala masline na području Vodnjanštine, a danas su dosegli brojku od 500.000 stabala. Cilje je definitivno postignut - povezanost manifestacije s gospodarstvom i ljudima, ona educira, promovira i podržava maslinare i maslinarstvo. Tijekom 10 godina postignuti rezultati u sektoru maslinarstva su 4 puta veći od samog početka razvoja ove priče.

11DMMUa dan2_modna_revijaBilo je u Vodnjanu naravno i puno zabave za sve uzraste. U petak je održano finale 1. Festivala mladih pjevačkih talenata "3,2,1...pjevaj!" u Domu mladih u 20 sati. Subota je bila posvećena odrasloj publici te se započelo s četvrtom samostalnom modnom revijiom dizajnerice Antonele Gregorović pod nazivom "Oliva XL". Revija je imala više od 30 izlaza s najljepšim manekenkama Istre iz agencije Tijara model menagement i Rijeke, a gošće koje su također nosile reviju su gospođe maslinarke koje su povezane s brendovima i prepoznatljivim proizvođačima malsinovog ulja kao što su Chiavalon, Meloto, Balija, Teraboto, Baioco, Cal Nova 1787, Opg Predan, Brist...

Kulminacija večeri bila je u Domu mladih uz nastup The Night Express Band-a.

Dane mladog maslinovog ulja obilježava i sudjelovanje velikog broja istarskih i kvarnerskih kuhara, chefova, ugostitelja, konoba i restorana, učenika ugostiteljskih škola Istre, i drugih gostiju koji u velikom gastro-showu pripremaju više od 8.000 jela s naglaskom na mlado maslinovo ulje.

Veliki gastro show, radionice i posebni tematski ručkovi (Rimski meni, Venezijanski i Austrougarski meni) organizirani su u suradnji s LF cateringom i Robertom Perićem.

Ono što vam LF i Perić donose je uvijek nešto novo, oživljene tradicije i stare recepture na sasvim neki novi inventivni način, a svi se rezultati ovog gastronomskog stvaranja stope u jedan cjelovit doživljaj koji se rasplamsa u vašim ustima.

Neopisivost okusa je definitivno izazov da njihova jela morate degustirati. Tako je kroz 3 dana na 11. Danima mladog maslinovog ulja održana Mala akademija LF cateringa by chef Robert Perić „maslinovo ulje i to je to…“. U petak je održana radionica s Perićem na temu "Torte iz peći i mlado maslinovo ulje", a za petak je i organiziran događaj "Za stolom s chef-om Robertom Perićem" tijekom kojeg se uživalo u reinterpretaciji Rimske večere. "U vrijeme najveće moći i bogatstva rimska gastronomija bila je profinjena umjetnost. Bogati Rimljani konzumirali su sve vrste mesa, kako domaćih životinja, tako i divljači i peradi. Voće i povrće bili su neizostavni dio kulture stola, a na trpezi su se znali naći i puhovi, žabe, puževi, cvrčci i skakavci. Od žitarica, koristili su ječam i pšenicu a od začina, osim domaćih, koristili su i razne uvezene, a najviše zastupljeni u kuhinjama bili su papar, kim, peršin, šafran, cimet, đumbir, selen, pinjole. U rukama cheff-a Roberta Perića reinterpretirati će se nekoliko starih rimskih jela i naravno kušati će se mulsum - vino kuhano s medom," naveli su iz LF tima.

Subotnja večer donosi novu reinterpretaciju u programu "Za stolom s chef-om Robertom Perićem" i to reinterpretacija Venecijanske večere. Tradicionalna venecijanska kuhinja u osnovi je jednostavna kuhinja, zato što su jednostavni bili i osnovni elementi, metode pripreme i vrijeme kuhanja jednostavnih jela. Istovremeno to je i složena kuhinja koja je, moglo bi se reći, reći pratila razvoj i događaje drevne povijesti grada. Utjecaj venecijanske kuhinje na istarsku vrlo je značajan i opisan kroz mnoga jela koja su na našem poluotoku dobila domaći "touch" (potpis/dodir/štih).  Svoj osobni potpis reinterpretaciji jela iz susjedne Serenissime dao je i chef Robert Perić, vrsni poznavatelj Venecijanske gastronomije.

11DMMUa dan3_peric_akademija_cokoladeZa nedjelju je bila spremna radionica za djecu na temu čokolade, ali su mame i tate mogli naučiti kako se rade biškoti - keksi. Za stolom s Perićem u 17 sati moglo se uživati u nevjerojatnim okusima reinterpretacije austrougarskog kraljevskog ručka. Austrougarska kuhinja prvenstveno je carska kuhinja, u kojoj je očit utjecaj iz  različitih pokrajina Carstva, Češke, Mađarske, Moravske, Ukrajine, Italije... Sljubljene i udružene zajedno su bogatile stolove širom carstva uz bogatstvo jedinstvenih okusa i mirisa. U naravi kuhinja "KundK" je internacionalna s utjecajem gastronomija iz cijele Europe koja je neupitno svoj utjecaj ostavila i u urbanoj istarskoj gastronomiji. Veliko znanje i neupitno kuharsko umijeće chefa Roberta Perića približili su nam nekoliko jela Austrougarske kuhinje koja su do danas pustila neizbrisiv trag na našem poluotoku.

I tako, gotovi su i 11. Dani mladog maslinovog ulja. Nadamo se da smo barem malo utjecali na sve posjetitelje, drage goste, koji će s nekim novim znanjem ili idejom otići svojem domu. Možda je to bilo mjesto baš ključnog poslovnog ili privatnog susreta...

ali zasigurno vas i druge godine očekujemo u Vodnjanu na 12. Danima mladog maslinovog ulja! 

sponzori2017

DMMU 2016 video

DMMU 2014 video

DMMU 2013 video

DMMU 2012 promo

 

DMMU 2011 video

 

ORGANIZATOR:

vodnjan-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUORGANIZATORI:

agroturist-cbvodnjan-2-cblag-cbolivis-cb castelier-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

POKROVITELJ:

istarska-zupanija-cb