Međunarodna manifestacija proizvođača maslinovog ulja

11Dani mladog_maslinovog_ulja_u_Vodnjanu_Raguz_Vitasovic_SmoljanMakragic_2-webDani mladog maslinovog ulja - manifestacija koja slavi mlado maslinovo ulje i ove se godine održava sredinom studenoga u Vodnjanu. Jedan od najposjećenijih događaja koji okuplja maslinare, proizvođače maslinovog ulja šire regije, svake godine predstavlja i nove goste. Zemlja koja će po prvi put predstaviti svoja maslinova ulja je Albanija, a ostali gosti dolaze još i iz Italije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

"Zahvaljujem  se velikom timu ljudi koji okuplja ova manifestacija, organizatoru Gradu Vodnjanu te njegovim djelatnicima, kao i brojnim suorganizatorima, sponzorima te medijima koji nas svake godine podržavaju," naglasio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović na početku konferencije za medije. Brojni pojedinci, udruge, tvrtke te entuzijasti zajedno s Gradom Vodnjanom  razvijaju i njeguju tradiciju održavanja Dana mladog maslinovog ulja sada već jedanaestu godinu.

"Svake godine nastojimo poboljšati manifestaciju. Ugostit ćemo jedno stotinjak maslinara ne samo iz Istre već i šire regije. Prvenstveno nam je važno da prostor dobiju maslinari, proizvođači maslinovog ulja, ali da manifestacija postane i mjesto susreta potrošača, ugostiteljskih kuća i malih ugostitelja, s naglaskom  na važnost i kvalitetu konzumiranja mladog maslinovog ulja. Vodnjan će tijekom vikenda postati mjesto u kojem će svi posjetitelji moći naći nešto za sebe iz programa; od gastronomske ponude do zabave za djecu te brojne druge sadržaje," dodao je gradonačelnik.  

Vodnjan  je danas vrlo važan za maslinarstvo te je postao prepoznatljiv jer se izdvaja po tradiciji proizvodnje maslinovih ulja, njihovoj kvaliteti te razvoju tehnologije. Posebno je važna edukacija potrošača, a na ovoj manifestaciji oni mogu kušati brojna jela i mlado maslinovo ulje povezane na nove načine eksperimentiranjem u suvremenoj te tradicionalnoj kuhinji.

Strucne degustacije_maslinovih_ulja_sljubljivanje_s_jelima_10Dani_mladog_maslinovog_ulja_Vodnjan-webManifestacija u Vodnjanu postaje mjesto za stvaranje novih poslovnih prilika i razvoj novih ideja, mjesto susreta, stručnih te informativnih edukacija, ujedno je mjesto za razonodu  te uživanje cijele obitelji. Brojne su gastronomske radionice na kojima nastupaju vrhunski kuhari i chefovi prepoznati po svojem radu u široj regiji, ali i u svijetu. Ove godine možete degusturati jela kroz tri tematska dana. Tako će se u petak oživiti doba starog Rima, u subotu delicije će biti na temu Venecijanske Republike, a nedjelja donosi jela nadahnuta receptima iz doba Austrougarske Monarhije. Chef Robert Perić oživit će stare recepte, pogotovo primjenu namirnica od kojih su se spravljala tada jela, na neki sasvim novi način ukomponiran s mladim maslinovim uljima. Od slatkog do slanog te brojne druge kombinacije moći ćete degustirati na ovoj manifestaciji.

Prepoznajući vrijednost i važnost očuvanja maslinovog ulja kao autohtonog brenda, Grad Vodnjan postiže odlične rezultate u posjećenosti manifestacije. I ove godine očekuje se više od 20.000 ljubitelja bogate ponude iz programa manifestacije. Pod šatorom od 1600 m² okupilo se više od  100 izlagača, proizvođača maslinovog ulja, ali i brojnih drugih delicija koje se idealno sljubljuju s maslinovim uljem.

10DMMU Modna_revija_Grogorovic_Antonela-web"Pobrinuli smo se da ugodno porevede dan u Vodnjanu svaki naš posjetitelj. Za zabavne trenutke, u petak vas pozivamo na finale 1. Festivala mladih pjevačkih talenata "3,2,1 pjevaj" koje će se održati u Domu mladih od 20 sati. U subotu već nudimo program  na dvije lokacije. U našem velikom šatoru će se održati četvrta samostalna modna revija dizajnerice Antonele Gregorović pod nazivom "Oliva XL" s početkom u 21 sat, a u Domu mladih od 22 sata rasplešite se uz The Night Express Band. Nedjelju završavamo s tradicionalnim Gradonačelnikovim palačinkama na bumbarski oko 20 sati," naglasila je Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ Vodnjana-Dignano.

Oni koji žele, mogu istražiti proces ocjenjivanja maslinovog ulja te imaju mogućnost sudjelovati vođenim degustacijama uz profesionalne kušaće iz Rovinja i Vodnjana  u Oil baru. Gastronomsko-edukativni dio programa osvježavaju radionice Male gourmet akademije u kojima polaznici mogu naučiti nove vještine i znanja u kulinarstvu od vrhunskog chefa Perića.

Sve informacije možete dobiti, a prijave i rezervacije možete napraviti na službenoj web stranici www.dmmu.info .

Popratni sadržaj obogaćen je programom  OIL & ART TOUR-a u kojem se besplatnom vožnjom vlakićem može uživati u programima izvan velikog šatora manifestacije.

Posjetitelji će moći razgledati brojne znamenitosti Vodnjana uz animaciju glumaca Istra Inspirita. No obilazak vlakićem nadasve je posvećen i obilasku otvorenih kušaona vina i maslinovih ulja.

"Brojke dokazuju da se ulaganje u manifestaciju višestruko vratilo i vraćat će se. Naime, godine 2005. imali smo šator od 400 m2, 2015. od 1600m2, 2005. godine proizvodnja maslinovog ulja na području Vodnjanštine iznosila je 100 do 120 tona, a 2015. postigli smo više od 400 tona, prije deset godina bilo je posađeno oko 150.000 stabala masline, a danas smo dosegli brojku od 500.000 stabala. To je bio cilj. Povezanost manifestacije s gospodarstvom i ljudima, ona educira, promovira i podržava maslinare i maslinarstvo. Defintivino se pokazalo da smo kroz 10 godina postigli rezultate koji su 4 puta veći od samog početka razvoja ove priče," istaknuo je Franko Raguž ispred Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano. Kvaliteta maslinovih ulja s ovog područja je uvijek, iz godine u godinu, na zavidnoj razini te dosežu najviše ocijene diljem svijeta. Izrazito sušna godina daje samo karakterističan "potpis" koji se očituje kroz pikantnost, voćnosti i gorčinu. Vodnjanska ulja su u vrhu te gotovo svi postižu ekstra djevičansku kvalitetu.  

Gradeći prepoznatljiv brand kroz manifestaciju Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, manifestacija je stekla pouzdane partnere te odnose koji se godinama njeguju. Samo je tako i bilo moguće postići ovo što danas manifestacija predstavlja za Vodnjan, Istru, Hrvatsku, ali i širu regiju.

Vidimo se i ove godine, od 13. do 15. studenog na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu!

sponzori2017

DMMU 2016 video

DMMU 2014 video

DMMU 2013 video

DMMU 2012 promo

 

DMMU 2011 video

 

ORGANIZATOR:

vodnjan-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUORGANIZATORI:

agroturist-cbvodnjan-2-cblag-cbolivis-cb castelier-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

POKROVITELJ:

istarska-zupanija-cb