10. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu od 14. do 16. studenog

Grad Vodnjan_HlevnjakPastrovicchio_Raguz_Vitasovic_SmoljanMakragic_10DMMU_2Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program jubilarnih desetih Dana mladog maslinovog ulja koji će se održati u Vodnjanu od 14. do 16. studenog 2014. godine.

Sada već tradicionalna manifestacija u Vodnjanu bilježi višegodišnje uspjehe na području promocije ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istre, no i u promociji tema o važnosti maslinovog ulja u prehrani, tradicionalnoj i suvremenoj gastronomiji te u području zdravlja i ljepote. Za vrijeme manifestacije, Vodnjan postaje centar susreta hrvatskih proizvođača i uljara, ali i mnogobrojnih međunarodnih gostiju. Dani mladog maslinovog ulja (DMMU) okupljaju maslinare i uljare cijele Jadranske euro-regije.

"U početku je bila ideja i želja. Tako smo prije deset godina krenuli u razvijanje manifestacije koja je danas jedna od najposjećenijih u regiji. Brojni su pojedinci, udruge, tvrtke i entuzijasti koji su pomogli da se iz godine u godinu razvijamo u jednu vrlo prepoznatljivu regiju po tradiciji proizvodnje maslinovih ulja ali i po otvorenosti za nove primjene i eksperimentiranja u suvremenoj gastronomiji s maslinovim uljima vrhunske kvalitete", istaknuo je Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana. Naglasio je i zahvalio se za sudjelovanje brojnim pojedincima, tvrtkama i udrugama koje su pomogle u razvoju ove manifestacije kao što su Agroturist iz Vodnjana, Turistička zajednica Vodnjana, kao i Ministarstvo turizma te Ministarstvo poljoprivrede te nadasve Istarska županija. "Želio bi se zahvaliti svima koji su pomogli u stvaranju ove manifestacije, posebno sponzorima i medijima koji su nas podržali sve ove godine te nas i nadalje prate. Nastojimo istaknuti naše maslinare i proizvođače maslinovih ulja koji zauzimaju posebno mjesto u ovoj manifestaciji, no, vjerujemo da i svi ostali izlagači kao i brojni posjetitelji uživaju u ova tri dana u Vodnjanu", nastavio je Vitasović.

Za vrijeme trajanja Dana mladog maslinovog ulja (DMMU) Vodnjan postaje mjesto susreta, stručnih i informativnih edukacija, gastronomskih radionica, mjesto za razonodu i uživanje cijele obitelji, posebno važno mjesto za stvaranje novih poslovnih prilika i razvoja novih ideja.

"Vrlo je značajno naglasiti da su Dani mladog maslinovog ulja posebna gastronomska pozornica na kojoj nastupaju vrhunski kuhari, chefovi prepoznati po svojem radu u široj regiji ali i u svijetu. Oni donose svoje vrhunske, tradicionalne i suvremene recepte te koriste naše autohtone proizvode koje sljubljuju s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, a posebice onim mladim", naglasila je Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Vodnjana. Spomenula je najvažnije atrakcije u ovogodišnjem programu te pozvala sve posjetitelje da se uključe u ponuđene interaktivne radionice za djecu na temu čokolade s Robertom Perićem, ali i počaste posebnom gastro ponudom "Za stolom s Robertom Perićem". Ovaj dio programa vam omogućuje da uz vrhunskog chefa doživite stvaranje posebnih jela te u intimi posebno uređenog prostora „Male gourmet akademije“ doznate male tajne velikih kuhara, a dio te priče uzmete kući i u svakodnevni život. Kako rezervirati mjesto, potražite na www.dmmu.info, a za užitak posjetitelja pobrinut će se tim kreativne kuhinje Dana mladog maslinovog ulja i LF Catering.

Prepoznavajući vrijednosti i važnost očuvanja maslinovog ulja kao autohtonog brenda, Grad Vodnjan postiže odlične rezultate u posjećenosti manifestacije te svi poslovni partneri nalaze interes da svake godine budu ponovno dio ovog projekta. Za vrijeme trajanja manifestacije tijekom tri dana, Vodnjan posjeti više od 20.000 ljubitelja bogate ponude iz programa manifestacije, vodnjanskih priča i gastronomada.

Ove godine još vei šator, od 1600 metara kvadratnih ove će godine okupiti više od 90 izlagača, proizvođača maslinovog ulja, ali i brojnih drugih delicija koje se idealno sljubljuju s maslinovim uljem.

Grad Vodnjan_10_Dani_mladog_maslinovog_ulja_2014Brojna su područja koja Dani ulja u Vodnjanu pokrivaju te daju prostora da se izuzetno kvalitetno razvijaju poslovni odnosi, šire edukativne teme, potiču rasprave ali i mogućnosti za budući razvoj. Vrlo je važno da će ovogodišnja predavanja biti ne samo za maslinare već i za potrošače. "Pozivam sve maslinare i poljoprivredne proizvođače da se priključe predavanjima i da zajednički doprinesemo jednom osvrtu na proteklu godinu. Da utvrdimo što smo odradili dobro, a što je moglo biti odrađeno bolje." istaknula je Bernardina Hlevnjak-Patrovicchio iz Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano.

„I ove godine očekujemo nezaboravne mirise mladih maslinovih ulja iz berbe 2014. koje ćete moći degustirati na Oil baru uz vrhunske stručnjake. Osim proizvođača maslinovih ulja koji sudjeluju na manifestaciji, pozvani su i drugi maslinari da donesu svoja ulja, prodiskutiraju s vrsnim stručnjacima svoja maslinova ulja te dobiju besplatne savjete u Oil baru. "Na Oil baru bit će posjetiteljima omogućena usluga sedam eksperata kušača koji će pružati stručne senzorske neformalne analize ulja, bez ocjena", istaknuo je Franko Raguž, voditelj stručne službe Agroturista, koji je nadalje posebno naglasio da su usprkos teškoj godini i ove godine ulja vrlo kvalitetna, nešto blaža ali zato vrlo harmonična.

Dane ulja obilježava sudjelovanje velikog broja istarskih i kvarnerskih kuhara, chefova, ugostitelja, konoba i restorana, učenika ugostiteljskih škola Istre i drugih gostiju koji će u velikom gastroshowu i ove godine pripremiti više od 8.000 jela na bazi ribe (Cromarisa) i mesa boškarina (AZRRI-a) s naglaskom na mlado maslinovo ulje.

Vrlo je važno istaknuti popratne sadržaje u 2014. godini, pa će tako i ove godine biti omogućena vožnja turističkim vlakićem u sklopu OIL & ART TOUR-a. Posjetitelji će moći razgledati važna kulturna mjesta Vodnjana uz stručno vodstvo turističkog vodiča, razgledati otvorene galerije te otvorene kušaone vina i ulja.

Modna revija Antonele Gregorović održat će se u petak u 20.30 sati. U Domu mladih. Posjetitelji će moći uživati u reviji pod nazivom "Bumbara", koju je autorica posvetila svom rodnom mjestu. "Revija je posvećena mojem gradu koji je prepoznao moj rad. Zajednička suradnja realizirana je već nekoliko godina i radujem se da je velik broj ljudi koji nestrpljivo očekuje ovaj dio programa", navela je modna dizajnerica Gregorović.

U subotu je od 20 sati, u Domu mladih, na programu je koncert The Night Express Banda.

Grad Vodnjan tijekom proteklih godina uspio je izgraditi vrlo prepoznatljiv brend manifestacije Dana mladog maslinovog ulja. Na ovogodišnjoj manifestaciji organizatori će se zahvaliti nekim sudionicima u stvaranju tog brenda. "Zahvaljujući nesebičnom ulaganju truda, energije i vremena u stvaranje ove manifestacije, Grad Vodnjan će se za jubilarnu godinu zahvaliti pojedincima, ustanovama, udrugama i svim ostalim subjektima koji su pomogli u stvaranju Dana mladog maslinovog ulja," naglasio je Vitasović te nastavio "bit će ovo prigoda da se zajedno zahvalimo i podsjetimo koliko je truda uloženo u stvaranje onoga što je danas prepoznatljivo u Istri, Hrvatskoj, Europi i svijetu, a to je da je Vodnjanština definitivno postala jedan vrlo važan centar maslinarstva."

sponzori2017

DMMU 2016 video

DMMU 2014 video

DMMU 2013 video

DMMU 2012 promo

 

DMMU 2011 video

 

ORGANIZATOR:

vodnjan-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUORGANIZATORI:

agroturist-cbvodnjan-2-cblag-cbolivis-cb castelier-cb

 

 

 

 

 

 

 

 

POKROVITELJ:

istarska-zupanija-cb